JiRan TetanGGa

Saturday, 9 April 2011

Kenapa...Mengapa..????

Assalamualaikum..





Kenapa remaja sekarang suka tukarkan ejaan yang betul jadi tak betullll..????
Cth : aku - aq, ke - kew, seorang - sowank, sayang - sayunk, saya - saiee
lagi - lagy, nak - nux..dan banyak lagilah.
Mengapa nak buat macam tu, cuba bagi 10 sebab musababnya. Kalau macam ni habis rosak bahasa kebangsaan kita..kerana nila setitik rosak susu sebelanga !!!
Bahasa tu kan jiwa bangsa dikk!!! belajar lah menghormati bahasa kita, malu dengan bangsa asing, sebab mereka ni mengagungkan bahasa kebangsaan dorang serta berlumba lumba nak mempelajari bahasa melayu kita...kenapa kita pulak yang jadi petualang bahasa bangsa kita...
TOLONGlah sedar wahai adik2 sekalian !!!!
Bahasa kita tu memang dah cantik dan mudah disebut, kenapa mesti dicampur aduk macam tu??? 

5 comments:

||aLeaSaRa|| said...

kdg my sis pun beli sms perghhh jenuh nak faham.ntah apa2 short form dibuatnya.samapi terpaksa forward semual minta dia type seketul-seketul sebab akaknya ni tak secanggih remaja skrg!bahasa jadi rosak dan lintang pukang!

missbby said...

betul la, saya pun kadang susah nak baca dan faham..

IdaNurFieyda said...

betul3..xpaham klu bdk2 skrg punya msg..kite punye short form lain..diorg punya short form..mak aihh..ape bende tah..kena bace ulang2 5,6 belas kali utk faham..

Qamarul said...

hahahah saye pun setuju..

tapi takpe laa kak.
dorang tgh nak mmbesar tue.
bia kan jer.
nanti dah dewasa dah matang ok la tue.

nelly said...

sebab tu ramai gagal bahasa melayu .
=='