JiRan TetanGGa

Saturday, 5 March 2011

suka suka...

Assalamualaikum....selamat sore.... 

Sedang buat apa tu..???? 
Bersantai depan t.v atau laptop..buat apa?? 
FB, twitter, myspace atau berblog ...???
Tak kiralah apa saja yg kita buat...janji boleh laaaayaaannnnnn....
Akuuuuu....tengah kerja la kol 7pm baru boleh cha..alifff...but..
Bosannnn...boringgggg..jemuuuuu dan macam2 lagi yg sama waktu dengannya.
Buat entri ni saja2 untuk menghabiskan masa sebelum balik.

Biasa kalau petang2 gini 
mesti ramai keluar bawa anak2 jalan2..
Pergi taman sambil menghirup udara segar...boleh berjogging
Teman anak2 main kat taman permainan sambil makan 
aiskrim, keropok lekor, goreng pisang atau apa apa je lah.
Bagus juga aktiviti sebegini
Boleh buat jiwa kita tenang, santai, relax
Sambil2 tu dapat juga mengeratkan ukhwah 
Sesama ahli keluarga, mengeratkan hubungan silaturrahim 
Dengan masyarakat sekeliling.
Disamping meyihatkan tubuh badan setelah penat bekerja sepanjang hari. 

Tapiiiiii.....
Jangan lah duduk2 sembang2 sambil bercerita 
Mengenai hal orang lain pulak
Itu namanya 'mengumpat'..berdosa besar.

Walau apa sekali pun yang kita lakukan jagalah tingkah laku
Dan tutur kata agar tidak menyakiti sesama kita.

Wassalam...permisi dulu





 







3 comments:

mas.saari said...

wah!! nasihat yang berguna di petang hari..

aku pun boring gak ni, asyik layan blog jer...

hari dok umah je tak pi mana2 pun, ingat esok nak pi mandi air terjun!

Cik Sue said...

sila sahut cabaran di belog saya yer...ha3.. =D

http://miowmanja.blogspot.com/2011/03/cik-sue-kena-tagged.html

Cik Sue said...

sila join segmen ini juga kerana kamu adalah seorg ibu...

http://www.benashaari.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html